26 Νοε 2012

Ποια αυτοκίνητα αντέχουν περισσότερο στο χρόνο; Μέρος 3ο

Στο 3ο μέρος της έρευνας μας (το 1ο μέρος μπορείτε να το βρείτε εδώτο 2ο μέρος εδώ), συνεχί-ζουμε την παρουσίαση των μοντέλων αυτοκινήτων που αντέχουν περισσότερο στο χρόνο. Η έρευνα μας βασίζεται στη δική μας συλλογή στοιχείων από δημόσιες συζητήσεις (forum) με αντικείμενο το αυτοκίνητο καθώς και αναφορές φίλων του blog μας. Μοντέλα αυτοκινήτων που προσφέρουν ακού-ραστα τις υπηρεσίες τους στον Έλληνα οδηγό οδηγούμενα στους ελληνικούς δρόμους κάτω από ελ-ληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

Citroen Xantia (1993-2001)




H Xantia ήταν ένα μοντέλο της Citroen που δεν ακολουθούσε την παράδοση της εταιρίας έχοντας ένα πιο συμβατικό σχήμα αλλά και συμβατικό ταμπλό σε αντίθεση με τα μέχρι τότε μοντέλα της. Είχε επίσης και πολύ καλύτερη ποιότητα κατασκευής σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρίας.
Όλες οι εκδόσεις ήταν εξοπλισμένες με την εξελιγμένη υδροπνευματική ανάρτηση της Citroën, γνωστή ως Hydractive, χαρακτηριστικό που της χάριζε ασύγκριτη άνεση σε συνδυασμό με άριστο κράτημα στο δρόμο.
Η Xantia παρουσίασε αρκετά καλούς δείκτες αξιοπιστίας στα στατιστικά του γερμανικού οργανισμού TUV. Σύμφωνα με την Wikipedia, τον Φεβρουάριο του 1998, μία ανεξάρτητη υπηρεσία στη Γαλλία κατέταξε το Xantia στην κορυφή του καταλόγου της με τα πλέον αξιόπιστα αυτοκίνητα.
Και στη δική μας έρευνα η Xantia έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για την αξιοπιστία της και την αντοχή της στο χρόνο. Αναφορές ελληνων οδηγών μιλάνε για χρήση χωρίς σημαντικά προβλήματα μέχρι και για 430.000 χλμ
Η Xantia ήταν (και είναι ως μεταχειρισμένο) ένα μοντέλο αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας. Ο υποψήφιος αγοράστής μπορεί να βρει την Xantia με ικανοποιητικό εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 700 και 4000 ευρώ ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του αυτοκινήτου.


Toyota Starlet (1978-1998)

Σειρά 60 (1978-84)


Σειρά 70 (1984-89)

Σειρά 80 (1989-96)

Σειρά 90 (1996-98)

To Starlet άρχισε την καριέρα του το 1978. Η πρώτη γενιά του (1978-84) σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας της εποχής ήταν πισωκίνητη. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό μα την παροιμιώδη αξιοπιστία του μοντέλου, έχει κάνει το πρώτης γενιάς Starlet ιδιαίτερα δημοφιλές σε αγώνες drift στη χώρα μας και περιζήτητο στην αγορά μετχειρισμένου. Καλοδιατηρημένα Starlet πρώτης γενιάς πωλούνται σε τιμές ακόμα και 6000 € (!!)
Οι επόμενες προσθιοκίνητες γενιές του μοντέλου, ακολούθησαν την παράδοση της Toyota σε επίπεδο αξιοπιστίας διανύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιομέτρων στους Ελληνικούς δρόμους. Η σειρά 70 του μοντέλου ήταν το πρώτο μικρό αυτοκίνητο με πολυβάλβιδο κινητήρα που ακόμη και στην έκδοση 1,0 λίτρου χάριζε ικανοποιητικές επιδόσεις στο αυτοκίνητο. 
Οι αναφορές για το αυτοκίνητο μιλούν για μέχρι και 500.000 χλμ με τον ίδιο κινητήρα. Υπάρχει αναφορά για 1.200.000 χλμ με μια φορά αλλαγμένο κινητήρα. 
Η αγορά γνωρίζει το υψηλό επίπεδο της αξιοπιστίας του μοντέλου και την αντοχή του στο χρόνο και γι αυτό του έχει δώσει σχετικά υψηλή τιμή ως μεταχειρισμένο. Οι τιμές του Starlet 2ης γενιάς αρχίζουν από 500-600 ευρώ και καταλήγουν για το μοντέλο της τελευταίας γενιάς στα 3000-3500 ευρώ


Suzuki Swift (1988-2001)



Το Swift ήταν ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του με το σήμα διάφορων κατασκευαστών όπως της GM, Holden, Chevrolet, Geo Metro, Pontiac). Στην Ελλάδα έγινε δημοφιλές για την χαμηλή τιμή του, τους δυνατούς κινητήρες του, την αξιοπιστία του αλλά και για την πολύ χαμηλή κατανάλωση που είχε. Ειδικά στην GTI εκδοχή του μαζί με τα προηγούμενα προσέφερε και πολύ καλές επιδόσεις με έναν κινητήρα 1,3 λίτρων και 101 ίππων.
Το Swift εκτός από τις πολύ καλές θέσεις του στις στατιστικές του οργανισμού TUV, τυγχάνει και μεγάλης εκτίμησης και ως μεταχειρισμένο. Στις αναφορές μας από έλληνες οδηγούς υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν διανύσει μέχρι και 300,000 χλμ χωρίς να προβληματίσουν ιδιαίτερα τους κατόχους τους.
Ως μεταχειρισμένο, μπορεί να αποκτηθεί με τιμές κάτω των 1000 ευρώ, στις περισσότερες περιπτώσεις με μηδαμινό εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας.

Το τέταρτο μέρος της έρευνας μας θα το βρείτε εδώ

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...